Ziek zijn mag: Laten we samen werken aan vitaliteit op de werkvloer

Laat ik beginnen met een belangrijke boodschap: het is oké om ziek te zijn. Is het leuk? Nee, tuurlijk is het dat niet. Of je nu een griepje hebt, je arm breekt, of kampt met een burn-out, ziek zijn is onderdeel van het leven. Natuurlijk kun je gezond eten, sporten en voldoende slapen om je weerstand te verhogen, maar 100% controle heb je nooit. En dat is oké.

Wat me wél bezighoudt, is wat we kunnen doen om ziekte zoveel mogelijk te voorkomen, zeker op de werkvloer. Want wist je dat het ziekteverzuim in Nederland al jaren stijgt?

Wat zeggen de cijfers?

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in het derde kwartaal van 2024 op 4,9% lag. Ter vergelijking: in 2014 was dat nog 3,5%. Psychische klachten zoals stress, overspannenheid en burn-out vormen in 2023 6,7% van al het verzuim. Dat maakt het na griep en verkoudheid de meest voorkomende oorzaak.

Een andere schokkende statistiek is dat in 2023 bijna 30% van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door een te hoge werkdruk. Dat betekent dat bijna een derde van de werknemers structureel boven hun kunnen moet werken.

Wat kunnen we hieraan doen?

De cijfers zijn veelzeggend, maar geven ons ook kansen. We kunnen nog zoveel verbeteren op het gebied van vitaliteit en preventie. Als ondernemer kun je beginnen met een simpele vraag: wat vraagt mijn bedrijf van mijn medewerkers? Is dat realistisch?

Een open gesprek over werkdruk en verwachtingen is de eerste stap. Maar naast het aanpassen van werkomstandigheden is het cruciaal om medewerkers te leren hoe ze beter met druk en stress kunnen omgaan. Dit is precies waar ik met EliteMind Training op focus.

Presteren onder druk: Hoe werkt dat?

Bij EliteMind gebruiken we een vijfstappenplan om medewerkers mentaal sterker te maken:

  1. Inzicht krijgen in mentale sterktes en zwaktes.

  2. Effectief doelen leren stellen.

  3. Zelfpraat herkennen en positief beïnvloeden.

  4. Leren luisteren naar je lichaam om spanning te reguleren.

  5. Aandacht richten op wat écht belangrijk is.

Met deze stappen geef je je medewerkers tools in handen om niet alleen stress te verminderen, maar ook optimaal te presteren. Ik heb eerder een blog geschreven over het effect van mentale training op stress. Bekijk deze hier als je meer wilt weten.

Waarom vitaliteit loont

Een gezonde werkvloer betekent minder verzuim, betere resultaten én lagere kosten. Wist je dat een enkele ziektedag een bedrijf gemiddeld €250-€400 kost? Reken maar uit wat een hoog ziekteverzuim doet met je bedrijfsportemonnee.

Daarbij draait het niet alleen om cijfers. Door te investeren in mentale training en vitaliteit laat je zien dat je om je medewerkers geeft. En laten we eerlijk zijn, blije en gezonde werknemers zijn de sleutel tot een bloeiend bedrijf.

Hoe kan ik je helpen?

Ben jij benieuwd wat EliteMind Training voor jouw organisatie kan betekenen? Ik bied cursussen, persoonlijke begeleiding en teamtrainingen aan. Samen bouwen we aan een gezondere en productievere werkvloer.

Vorige
Vorige

Van uitdaging naar oplossing: Wat zijn jouw mogelijkheden?

Volgende
Volgende

Mentale kracht is géén gave!